ERA+: Integrated Learning Challenges Предизвикателства пред интегрираното обучение








ERA+: Integrated Learning Challenges     
 Предизвикателства пред интегрираното обучение

Имаме удоволствието да ви съобщим,че 88 СУ спечели международен проект по програма Еразъм + за междуучилищно сътрудничество, съвместно с училища от Испания, Германия, Словакия, Румъния и Гърция.Ето и кратко резюме на проекта.

Образованието е процес, който продължава през целия живот,но за повечето хора този процес, все още се смята  за придобит в училище, по отделни  учебени предмети, по стандартната схема на преподаване: учител-ученик. Такъв подход обаче, не отговаря на предизвикателствата,които младите хора ще срещнат на международния пазар на труда. Бързите промени в технологиите налагат конкурентни образователни модели.Именно международните програми за междуучилищно сътрудничество и обмен предлагат прекрачването на тези традиционните методи в образованието и пресичат виртуални и физически граници, давайки възможности за запознаване с алтернативни методики в преподаването.
Това е идеята на нашия международен проект: изхождайки от общата тема за ресурси, които обаче се изучават в отделни предмети,  да обърнем внимание на 4  дисциплини като всяка партнираща страна да отговаря за определна  такава. Партниращите училища от Германия и Испания ще се концентрират върху науките и в частност водоизточници и опазването им; България –  върху чужди езици; Словакия- изкуства, а Румъния- спорт. Главният координатор от остров Корфу, Гърция ще обединява и разпространява работата ни, чрез 7 реални международни срещи, както и с ежеседмични или месечни виртуални такива. Нашите очаквания за учениците като основни бенефициенти по проекта са да развият следните компетенции и способности:

1.Социално самоосъзнаване и изграждане на граждански компетенции.
2. Изграждане на съзнание и загриженост за околната среда .
3. Културно осъзнаване и създаване на усещане за Европейска идентичност, комуникирайки си на роден и чужд език.
4. Дигитални компетенции, както и подобряване на уменията си в сферата на математиката и науките.
5. Обогатяване на знанията в областа на спорта и изкуствата.

Учениците ще развият тези умения  чрез съвместна работа с партниращите училища в различни групови и индивидуални задачи. Една от целите на проекта е да развие тяхната мултиинтелигентност ( езикова, музикалнна,кинестична,логически-математическа както и тяхнато междуличностно и личностно развитие)чрез проектните дейности и продукти. По този начин целим да допринесем за тяхното развитие с цел инкорпориране на придобитите умения в етапа им на реализиране в живота , след средно образование.
Освен това ,работат по отделните теми ще даде възможност на всяка партнираща институция да работи с местни организации и асоциации и по този начин разшири влиянието на проекта на местно и национално ниво. Така самите ученици ще имат възможността да се запознаят с различни работни среди и аспекти от реалния живот.Чрез международния обмен и работа те ще разшият своя кръгозор и в глобален аспект.
Освен учениците и учителите,ползите от проекта ще обхванат училища и образователни инстуитуции.
Учителите, участващи в проекта ще подобрят знанията си по съответния учебен предмет, както и ще разширят своя кръгозор и опит,сравнявайки и обменяйки образователни материали и практики с колегите от партниращите страни. Ще бъдат усавършенствани методики, практики, ресурси, технологии, както и самия процес учене-преподаване между ученик и учител.Своя опит учителите ще споделят и в  Etwinning.
Участието в международен проект ше подобри имиджа на самите партниращи училища на местно ниво. Това влияние се очаква да е дългосрочно и преподавателите в съответните училища да използват в работата си придибития опит и ресурси,а учениците да подобрят техниките си за учене и да разширят образователния си кръгозор. Самите материали по проекта ще бъдат разпростраени не само в партниращото училище,но и в онлайн платформи , както и разпространителни семинари в други училища.Като цяло запознаването с културата и начина на живот на партниращите страни ще остави траен отпечатък в съзнанието и ще отвори тяхното съзнание към други култури светове и възможности.
Очаквайте ежемесечна информация за работа ни по проекта.

official blog of the project:http://eraplusproject19.over-blog.com/
Etwinning page of the project: https://twinspace.etwinning.net/92434/home
Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява
одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси
отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията,
съдържаща се в нея.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Презентации на ученици за традициите в България по Коледа и Бъдни вечер

Дневник на проекта "Предизвикателства пред съвременното образование"

Транснационална работна среща в Корфу